Projects SECONDARY SCHOOL ERGOLDING

ERGOLDING, GERMANY

For the beginning of school-year 2013-2014, the District of Landshut has decided to construct a new secondary school (grades 5-12) and gymnasium. The building site sits in the town of Ergolding along the Highway 11/15 beside an existing Special-Ed School within a far-stretching natural and artificial landscape. The schools will be nestled together between a nature-reserve with a pond, a meadow, s… read more ›

For the beginning of school-year 2013-2014, the District of Landshut has decided to construct a new secondary school (grades 5-12) and gymnasium. The building site sits in the town of Ergolding along the Highway 11/15 beside an existing Special-Ed School within a far-stretching natural and artificial landscape. The schools will be nestled together between a nature-reserve with a pond, a meadow, several sport fields, a few residences, and a community center.

One enters the new building at a central point on the site, approaching from either the north, east or west over an extensive car-free pedestrian landscape. The visitor enters the building directly into a naturally-lit open foyer which functions as the central hub connecting all of the building’s four levels. Directly next to the foyer sits the school administration and the teacher’s area where they can easily supervise the entrance and the schoolyard simultaneously.

This large open foyer acts as the heart of the new school, functioning also as the assembly hall, an interior meeting point, and a visual connection between the school’s various areas. Through this open hub, students can easily and intuitively find their way from the classrooms on the upper levels down to the music area, gymnasium, cafeteria, and recreation rooms that sit on the ground level.

For school events, exhibitions, and theater performances the foyer offers a direct connection to the schoolyard with a view of the nature reserve and the pond beyond.

To optimize the natural lighting and temperature of the classrooms, large windows have been oriented to the north. Clusters of classrooms are separated by de-centralized “Learning Stations” where alternative interactive educational opportunities can be developed. The hallways are considered “Extensions of the Classroom” providing informal meeting points for gathering and exchanging information between students, teachers, and parents.

On the third floor are the areas for the natural sciences; Physics, Chemistry, and Biology. Following advice from educational consultants the Teachers’ preparation and work rooms have been divided into smaller units, placed between the individual lecture room and laboratories. For each of the three natural sciences a classroom is planned that can be used as large lecture hall, or can be divided into smaller classrooms with a partition wall.

All in all, here stands a simply structured, technically optimized, open-spaced school building that reacts to and reinforces the qualities of its local community and environment.

‹ close description

Client

District of Landshut

Architect

Behnisch Architekten, München
Architekturbüro Leinhäupl + Neuber

Competition

2011, 1st prize

Planning and construction

2011-2013

Completion

2013

Gross

12.500 m² / 135,000 sq.ft.

Volume

55.000 m³ / 1,940,000 cu.ft.

Address

Am Sportpark
84030 Ergolding
Germany


Show on Google Maps ›
Download pdf ›