Rödl Campus

Nürnberg, Germany

The client, whose world-wide operating practice is specialised in auditing, tax and legal services, wanted a new building on a site adjacent to the existing headquarters in order to accommodate the growing number of staff whilst ensuring optimum communication among the various departments.

The new headquarters called “Rödl-Campus” are expected to reflect the philosophy and culture of the firm, the essential elements of which are openness, teamwork, flexibility and the awareness of the specific requirements of staff member well-being.

The architect’s design proposal for the 16.000 m² site on a former freight depot is a complex with varying heights which responds to the heterogeneous environment - rather a conception of space than an ultimate solution. Instead of the “office world” with classical offices aligned on both sides of central corridors a multi-faceted composition of working spaces, meeting rooms, terraces, galleries, footbridges and gardens has been proposed.

The jury appreciated in particular the high degree of differentiation, which it described as a “serene collage of various levels and coloured elements” reflecting Rödl’s corporate philosophy in an excellent manner.

Behnisch Architekten won first prize and were asked to proceed with the design. However, the client later decided for unknown reasons to realize the project with a local firm.

Location

Nürnberg, Germany

Client

Rödl Campus GbR, Nürnberg

Architect

Behnisch, Behnisch & Partner