Harvard University's Allston Science Complex

Allston, MA, USA

Harvard University is moving forward to create the new Allston portion of its 21st century campus by the planning of a state-of-the-art science complex in Allston, MA. The vision is to build a campus and to strengthen the position of Boston as the life sciences capital of the world. The 100.000 m² complex responds to a pressing need for new kinds of spaces that facilitate interdisciplinary scientific research at Harvard.

Harvard has a long standing tradition of vital campus life. The ‘center’ of the traditional campus is characterized by a seemingly endless network of courtyards, lawns, squares and parks. The yards are spatially and functionally complex. They are sensitive of human scale, providing both access and thoroughfares, and offer places to rest or study in different degrees of shelter and protection.

Harvard’s Allston Science Complex will set new standards in energy efficiency and quality of the working environments. Passive strategies will be adopted wherever possible, and where necessary supported by sophisticated HVAC equipment. In all cases, the individual is to be afforded a degree of control over their own environment.

The complex will adopt a number of progressive design strategies that strive to reduce demands on energy resources. These include flexible programming, geothermal sources, wind turbines, natural ventilation, advanced methods of heat recovery, roof gardens, storm water management, wind and solar strategies, sophisticated facade systems, site remediation and daylight enhancement systems.

Location

Allston, MA, USA

Client

Allston Development Group

Architect

Behnisch Architekten, Boston