INSPI Health Campus

Malmö, Sweden

INSPI AB, a Swedish organisation, plans to construct a Health Campus on a site located close to the centre of the southern Swedish city of Malmö, directly adjacent to Medicinska Malmö and the thriving University / Medical Campus.

Advances in health care and preventive medicine continue to influence developments in lifestyle and promote personal well-being. The INSPI Health Campus is intended as a pilot project, the first in northern Europe, drawing on the synergies between health care, leisure and lifestyle.

Responding to the call for a “campus”, the design proposal houses a range of stimulating indoor and outdoor environments in an open urban landscape with the main functions arranged around a central, publicly accessible courtyard. Terraces, roof gardens and extensive planting enliven the building complex, creating a multileveled urban park and making the relatively constricted site feel decidedly more generous whilst providing a series of “break-out” spaces; an important amenity for staff, guests and patients.

The brief called for a unique facility which thrives on the complex series of interrelationships between the diverse aspects of health and lifestyle. The room programme ranges from specialised facilities for one-to-one therapy and operating theatres through to large auditoria and communal areas, such as pools and fitness suites. All are to be knit together as part of an integrated and holistic concept with the four main functions, hotel, clinic, wellness and research centre arranged in a manner which allows for the sharing of certain facilities. Internal circulation is centred round the public courtyard.

Social vibrancy, safety and amenity must be ensured for the long-term success of any form of campus development.

A combination of careful programming and treatment of the building envelope assures that the public realm does not stop at the building edge. Rather, the design deliberately blurs the distinction between indoor and out and supports an atmosphere of openness. Colours and movement at the interior contribute to the life of the surrounding streets. The design concept provides for variations in building mass in response to a desire to place a landmark and in order to avoid anonymous and repetitive urban developments. The strong sculptural form of the building improves the local urban landscape and contributes a future orientated signature image to the city skyline. The result is an appropriate brand icon which is closely connected to the INSPI Idea.

The design concept provides for variations in building mass in response to a desire to place a landmark and in order to avoid anonymous and repetitive urban developments. The strong sculptural building form responds to the diverse demands of the urban landscape, making a positive contribution to the city skyline and creating a brand icon closely related to the INSPI Idea.

Location

Malmö, Sweden

Client

INSPI AB

Architect

Behnisch Architekten, Stuttgart

Address

Per Albin Hanssons väg
Malmö
Sweden

Competition

2007, 1st prize