Refurbishment and Extension of the Lessing Secondary School

Neu-Ulm, Germany

New educational approaches need new spatial typologies. This is the case with the Lessing Secondary School in Neu-Ulm, Germany. Openness, one of the keywords guiding the schools’ pedagogical philosophy, also guides the architectural concept for the refurbishment and extension of the existing school building. It is characterized by the transformation of the corridors into additional light-flooded rooms for classes. These so called ‘market places’ contribute to the larger idea that the school is composed of ‘learnscapes’.

The existing building, which comprises architectural additions built over the years, is situated close to the river Danube on a site with shady trees. This existing building will house specialized course rooms that face the existing schoolyard. New classrooms will be placed in a three story high addition along Augsburgerstrasse, which has been harmonically added to the existing school. An existing corridor will lead the pupils directly from the new ‘market places’ to their classrooms. Open stairways connect the different levels within the two atria. The generously glazed roofs enable the ecological use of natural light and allow for light-flooded, communicative areas – unique places with a unique atmosphere.

Location

Neu-Ulm, Germany

Client

Landratsamt Neu-Ulm

Architect

Behnisch Architekten, Stuttgart

Address

Augsburger Strasse 75
89231 Neu-Ulm
Germany

Competition

2013, 2nd prize