LVA – Landesversicherungsanstalt Schleswig-Holstein

Lübeck, Germany

The state insurance company LVA required a new regional headquarters for their previously dispersed offices, which had been located in and around the medieval city center of Lübeck. LVA’s new suburban site needed to offer compensatory attractions - namely, a much improved and more generous working environment allowing panoramic views of the historic city.

The building respects the complex organizational demands of the different departments, while creating a series of focus points to promote staff communication and offer respite from cellular office spaces.

These special places include the central multi-story entrance hall, which operates very much as a “market square”; the restaurant, which extends into one of the landscaped courtyards; the rooftop conference rooms, offering a decidedly different geometry; the tea kitchens, designed as “sun spots” and communication areas; the sports hall; various circulation areas, such as corridors, galleries and open stairs, which create horizontal and vertical links, niches and spatial contexts; and the roof terraces and greenhouses.

Photos

Location

Lübeck, Germany

Client

Landesversicherungsanstalt Schleswig-Holstein

Architect

Behnisch & Behnisch

Address

Ziegelstraße 150
23558 Lübeck
Germany

Design

1993-1997

Completion

1997

Gross

37.109 qm / 399,437 sq.ft.

Volume

128.102 cbm / 4,523,879 cu.ft.

Competition

1992, 1st prize

PDF
Download (4.17 MB)