Urban Public Space Torstrasse/Eberhardstrasse

Stuttgart, Germany

The development area between Tübinger Straße and Wilhelmsplatz is currently an unsatisfactory urban planning scenario. It is characterized to a great extent by traffic zones, whose dimensions are no longer appropriate for the actual requirements and allow neither the space nor the suitable ambience for urban living. The goal is to reduce the traffic zones to a minimum to make room for pedestrian areas and useful outdoor spaces. This will result in the development of an urban public space.

The street, with a length of approximately 350m, is divided into sequences, each with different characteristics. Taking the “Querspange”, also renewed by Behnisch Architekten, as a starting point, which corresponds to the characteristics of the Königstraße, a series of different urban spaces is being developed: the Eberhardstraße as a traffic-reduced zone with a row of trees on one side, a plaza between the Tagblatt tower and the Hegel building as a place to linger, and the Torstraße, with its double rows of trees as a small boulevard.

Tree plantations support the spatial concept and establish connections. Japanese pagoda trees (Sophora japonica) are lined up alongside Eberhardstraße and connect to the existing boulevard with the same tree species. The three row avenue of red-blossoming chestnuts (Aesculus carnea ‚briotii’) also serves as a green entrance gate into the city center, provides a protective buffer from the noise and pollution of the nearby Hauptstätter Straße and offers shade to the terraced cafés and restaurants.

The design will utilize a limited selection of materials for the ground covering, which shape a collaborative passe-partout around the various segments of the streetscape – granite paving, concrete sections (“Stuttgarter Platte”), colored and black asphalt. Special zones are paved with small cobblestones, for example the square in front of Hegel-Haus, Tagblatt-Turm and Torturmbrunnen. The concrete slabs are inserted into the cobblestone surfaces as inlays. They serve as movement areas for pedestrians. The vehicle lane of Eberhardstraße and Torstraße will be laid with asphalt. However, in the expansion of the square between Hegel-Haus and Tagblatt-Turm, the road adapts the surrounding cobblestone surface and has been dyed in a beige-grey and grinded. Thus the area appears homogenous and generous.

Location

Stuttgart, Germany

Client

Stadt Stuttgart

Architect

Behnisch Architekten, Stuttgart

Address

Torstrasse / Eberhardstraße
70173 Stuttgart
Germany

Design

2012-2015

Completion

2018

Gross

8.500 qm / 91,494 sq.ft. (outdoor area)

Competition

2012, 1st prize