KIT Energy Lab 2.0

Karlsruhe, Germany

The Energy Lab 2.0 at Karlsruhe Institute of Technology (KIT) is an intelligent platform, set up to explore the interplay of components in the energy systems of the future and in particular to speed up the energy transition in Germany through the integration of renewable energy in the production of electricity. Electrical, thermal and chemical energy flows, as well as new information and communication technologies are combined in a cluster of facilities. Project partners are the Helmholtz Centres, the National Aeronautics and Space Research Centre of the Federal Republic of Germany (DLR) and Forschungszentrum Jülich (FZJ).

The new construction of building 668 on a site formerly used for experiments with solar energy in the north of the Campus Nord provides an attractive, high-quality and flexible location for this research. The detached building has the appearance of a homogenous unit with a translucent building envelope made of polycarbonate that allows the wooden construction on the interior to shimmer through and accommodates an ample, column-free test hall as well as a two-storey office wing.

The main approach is from the west via a glass vestibule in the central zone of access, which leads between the offices and the hall, alongside a lightweight glass wall, into the building, allowing generous views between these building sections. The right side opens up onto a hall, while the office spaces are aligned on the left. The control station, the test preparation area, the meeting rooms and the auxiliary rooms are also located here. In the building centre, a stairway and elevator lead to the upper storey, where additional office and preparation rooms are located, as well as a small staff kitchen with seating. The rooms allocated to the test areas are adjacent to the hall atrium and provide direct views into this open space.

The test hall accommodates the areas “Power-Hardware in the Loop” (PHIL) and “Smart Energy System Control Laboratory” (SESCL) as well as assembly areas for tests. The hall and the saw-tooth roof are generously clad with translucent polycarbonate plates, which allow a consistent amount of daylight to enter the entire test area. Adjacent assembly areas for technical construction elements with large thermal loads are not part of the energy system of the building envelope but instead, with their slatted façade, ensure consistent heat removal and ventilation of the construction elements.

The material of the hall incorporates references to the neighbouring buildings with their industrial character. Window openings set in specific places in the office façade enable a selective illumination of the interior spaces with their unobtrusive design. While here wood and simple glass facades are the dominant design element, the hall is characterized by the polycarbonate façade and the wooden construction saw-tooth roof.

Photos

Location

Karlsruhe, Germany

Client

Facility Management KIT, Eggenstein-Leopoldshafen

Architect

Behnisch Architekten, Stuttgart

Address

Hermann-von-Helmholtz-Platz 1
76344 Eggenstein-Leopoldshafen

Design

2015-2018

Completion

2018

Gross

1.730 qm / 18,621 sq.ft.

Volume

10.551 cbm / 372,609 cu.ft.

Competition

2015 Study