NCT Expansion

Heidelberg, Germany

The National Centre for Tumour Diseases (NCT) in Heidelberg is a joint project by the German Cancer Aid, the German Cancer Research Center (DKFZ) Heidelberg and the Heidelberg University Hospital. The new NCT building, which has been in operation since 2010 with 5,565m² usable floor space, combines interdisciplinary medical care and cancer research in a clinic-like setting. Here, patients, doctors and scientists meet under one roof.

The addition of one storey to the day clinic area and three more storeys to the laboratory area, has become necessary in order to provide more space for offices and laboratories. These measures will create a total of approx. 3,572 m² in new usable areas, including 1,272 m² for the day care clinic and 2,300 m² for the laboratory tract.

The façade of the additional storeys are tapered on the upper levels and here the existing green colour changes to white. As a result, the volume of the addition is reduced and the facades of the laboratory merge with the colour of the sky. The extension of the atrium roof and a new stairway link the new office level to the existing hall, both visually and physically. This ensures direct and uninhibited access for all visitors.

For structural reasons, the additional storeys for the day clinic and laboratory area are of a lightweight construction. The top floor of the laboratory will contain the technical building services, however it has been kept as low as possible and enclosed within the façades of the laboratory tract.

Photos

Location

Heidelberg, Germany

Client

Deutsches Krebsforschungszentrum Heidelberg

Architect

Behnisch Architekten, Stuttgart

Address

Im Neuenheimer Feld 46
69120 Heidelberg
Germany

Design

2015-2018

Completion

2018

Gross

3.880 qm / 41,763 sq.ft.

Volume

14.589 cbm / 515,355 cu.ft.