Harvard University Bike Shelter

Allston, MA, USA

Harvard University Bike Shelter

Allston, MA, USA

Situated at the southwest entrance to the Science and Engineering Complex for Harvard University in Boston, Behnisch Architekten have developed a new bike parking station which will shelter nearly 100 bicycles. The station explores the strength and lightness of wood construction. Using a folded plate structural system, 36 cross-laminated timber (CLT) plates vault between steel columns and interlock with CNC-mitered joints stitched together with mechanical fasteners.
The shelter was engineered by Jan Knippers Ingenieure and Fast + Epp and fabricated in Gossau/Switzerland by Blumer-Lehmann.

  • Location

    Allston, MA, USA

  • Client

    The President and Fellows of Harvard College

  • Architect

    Behnisch Architekten, Boston

  • Address

  • Photography

    Igor Dantas (1)
    Brad Feinknopf (2-4)

  • Completion

    2020