House B - Garden Design

Stuttgart, Germany

House B - Garden Design

Stuttgart, Germany

This extensive garden redesign was conducted during the renovation of a residential house. The steeply sloping property on Bopser hill in the city of Stuttgart rises over 20 meters from bottom to top and enjoys a breathtaking panoramic view of the city. The access path leads up a zigzag set of ramped steps via a raised walkway to the house entrance.

Although the building has four floors, each level has its own connection to the garden. This has given rise to quite different garden spaces and moods—the roof terrace with its open belvedere, the screened-off residential terrace with wooden deck floor, the Mediterranean-style herb garden and the lawn in front of the base plinth.

The harmony that exists between the charm of the existing plant stock and the elegance imparted by the newly added elements is self-evident. The garden creates a balance between the wild, natural, and imperfect on the one hand and the precision of the consciously designed elements on the other. Thus, for example, old, overgrown dry-stone walls and new retaining walls of cut Maulbronn sandstone complement each other to form a harmonious overall composition.

The plant selection also benefited from established structures, enabling individual trees and shrubs to be retained. These were supplemented by a number of Juneberry trees, an ornamental cherry tree, and a southern beech. The slope was planted with a mixture of primarily low-growing shrubs and grasses. By completely covering the underlying earth, they also act as protection against erosion and provide attractive and changing views all year round.

  • Location

    Stuttgart, Germany

  • Client

    Private

  • Architect

    Behnisch Architekten, Stuttgart (Landscape)
    Yonder – Architektur und Design (Renovation)

  • Photography

    David Matthiessen